Search Login

Demokraten, innlegg 30. november

Vi går i svart denne uken. Uttrykket ”gå i svart” betyr ikke nødvendigvis at man har kledd seg i svarte klær, selv om uttrykket avgjort kan ha denne betydningen. Men ”å gå i svart” kan være ensbetydende med at det svartner for en, dvs at en får et illebefinnende eller at en kan miste besinnelsen. Ikke noen av disse betydningene er dekkende for dagens spalte. Det betyr rett og slett at vi skal konsentrere oss om forekomsten av ”svart” i vårt ordforråd og vår minneverden.

Sorte Dame

I generasjoner har det over store deler av landet versert skrekkhistorier om farlige personer som gjemmer seg i mørket under trapper og senger, bak busker og trær og på loft og i kjellere. Og det var jo ikke trygt å gå langs veiene heller, for her lurte ”Sorte Dame”. Fortellingene og forestillingene om sorte dame går tilbake til 1920-tallet. Noen kilder sier at det var et nesten to meter høyt mordlystent kvinnfolk som flere ganger var blitt sett i i mørke smug og i nærheten av kirkegården. På en teaterscene i hovedstaden hendte det at lyset i salen gikk og plutelig kom ”Den Sorte Dame” svevende inn på scenen. Hun ga fra seg et uhyggelig skrik, og publikum bele lammet av skrekk. Men kort tid deretter begynte hun å synge, og sangerinnen Esther Helene Briesmeisters ble gjenkjent.

Til scenen igjen

I mine guttedager ble det fortalt at ”Sorte Dame” var en voksen mann som var utkledd som dame og gjorde boligstrøkene rundt Fredrikstad utrygge for barn og voksne, både menn og kvinner. Det er jo alminnelig kjent, ikke minst i vår yngste aldersgruppe, at ”Sorte Dame” igjen har gått til scenen. Jeg tenker selvsagt på at kaptein Sabeltanns sjørøverskute har navnet ”Sorte Dame”, og det er vel ikke utenkelig at Fredrikstad-kunstneren har fått ideen til dette fra sin egen barndoms skrekkhistorier om ”Den Sorte Dame”.

Sorte Mand

Fra min barndom husker jeg også Sorte Mand, som er en type sigarer. Dette var, sammen med ”Almanakk for Norge” den årvisse gaven til bestefar. Når jeg sier navnet ”Sorte Mand” inni meg, uttaler jeg det med tydelig r-lyd slik bestefar gjorde. Og da han hadde tent sigaren, sa de som kom inn i stua: ”Å, det lukter fin mann her!” Utenpå sigaresken var det avbildet en svart byste av et mannshode. Det var den romerske hærføreren Scipio Africanus. Opprinnelig ble dette sigarmerket markedsført under navnet Scipio. Men ble varemerket ble endret til ”Sorte Mand” i 1919, etter å ha vært i handelen i fire år.

Det kan nevnes at også ”Den Sorte Mann” er gått til scenen i Tjuttaviga, ensbetydende med Sabeltann selv, som er den uovervinnelige, steget opp av havet.

Svarteper

De fleste av oss husker nok kortspillet Svarteper, der spillet gikk ut på å ikke bli sittende igjen nettopp med Svarteper-kortet til slutt. Man prøvde med alle midler å få byttet bort dette kortet. For alle som kjenner spiller, er språkbildet ”Å sitte igjen med Svarteper” ganske selvforklarende. I overført betydning vil det rett og slett si at en med alle tenkelige midler forsøker å plassere ansvaret for at noe gikk galt på noen andre enn seg selv.  Svarteper er egentlig et symbol på Djevelen, i en vanlig kortstokk vil det si spar knekt.

Blackjack

Black Jack eller tjueett et spill som er svært vanlig som pengespill i de fleste casinoer verden over. Fordi spillet har gått under betegnelsen tjueett siden først på 1900-tallet, kan vi gå ut fra at vi har hentet det fra Sverige, rett og slett fordi ”den nye tellemåten” kom langt senere.

Black Jack

Blackjack kan ha fått navnet fra en av to mulige amerikanske kjendiser, enten general John Joseph Persing eller cowboy Thomas E. Ketchum. Begge hadde tilnavnet Black Jack. De var født med bare tre års mellomrom, men deres livsløp og anseelse var vidt forskjellige. Persing døde som høyt dekorert krigshelt 87 år gammel, mens Ketchum ble tidlig en fryktet kriminell og ble henrettet ved henging 37 år gammel.

Den alminnelige amerikaner gikk nok i svart, - i reaksjon på begges livsløp. Om enn i ulik betydning av begrepet.

 

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt