Search Login

Demokraten, innlegg 23. november

Regler og tungegymnastikk

Jeg antar at mange gjenkjenner de spesielle reglene som hadde funksjon som ren tungegymnastikk. Eksempler på disse er: Ibsens ripsbusker og andre buskvekster, og djerv dvergbjerk. Poenget var å gjenta reglene flere ganger, gjerne så fort vi klarte uten å snuble i de mange artikulasjonshindrene. Vi barna konkurrerte med de voksne, og det var om å gjøre å kunne si regla minst tre ganger etter hverandre uten å snuble.

Vår djerve tante

En av mine elskelige tanter, tante Ester denne gang, ville ved ett tilfelle prøve seg på djerv dvergbjerk, noe som førte til stor munterhet i familiekretsen. Hun gikk hardt ut med: ”djerv dvergbjerk,” men allerede ved første repetisjon stoppet det fullstendig opp. Med stramme lepper og stirrende, konsentrerte øyne stotret hun: ”dævr…  bjævv…, derjv bjergverk”. Jo mer vi ungene lo, dess ivrigere ble tante på å mestre utfordringen. Leken anbefales i generasjonsblandede selskap!

Gåtefull regle

En regle skilte seg ut fra alle øvrige regler, og jeg er spent på om noen andre kjenner denne: Silke-Shang-Shang-Tara-Mata-Kokerikofarget-Konstantinopolitanerinne-Kloster-Portnerske. Vi øvde oss på denne, og kunne sitere den tre ganger etter hverandre på 15 sekunder. Bare prøv det, og se om du klarer å slå min rekord.

Silke Shang Shang

Hvert av leddene i denne reglen synes å ha en slags mening. Den kinesiske byen Chang’ien var starten på det som kalles silkeveien. Denne handelsveien ble etablert ca år 100 f.Kr. Silke fra kina representerer en formidabel suksesshistorie. Det kan påvises spunnet silke allerede for 3-4000 år siden i Shangdynastiet (ca 1550-1045 f.Kr.).

Tara Mata

Etter Vasco da Gamas oppdagelsesreiser 1270-92 ble også India en del av den handelsveien som etter hvert avløste karavanetrafikken med skipstrafikk. I India ble det også en betydelig silkeproduksjon, med produkter av høy kvalitet. Den amerikanske kvinnen Laura Pratt (1900-1971) fra San Francisco reiste til India og ble en del av den indiske yogi Paramahansa Yoganandas følgesvenner. Hun tok sitt åndelige nevn Tara Mata. Begge flyttet etter hvert til USA og introduserte østerlandsk meditasjon for millioner av mennesker i den vestlige verden. Tara Mata var den øverste åndelige leder for klosteret hun grunnla. Hun er flere steder fotografert i sin sari av indisk silke.

Kokerikofarget

Kokeriko eller Coquericot er den franske notasjon av hanegal (kykeliky). Coquericot er også forbundet med valmuen, som har samme farge som den røde hanekammen.

Konstantinopolitanerinne

Silkeveien startet som nevnt i Chang (Xian) og endte i Konstantinopel.

Klosterportnerske

Dette kan ha sammenheng med at Tara Mata var overhode i sitt kloster. Det siste gåtefulle er portnersken, men min teori kan være at Tara Mata var en portnerske for sin åndelige retning i den vestlige verden. La meg til slutt understreke at den logiske sammenhengen mellom barnereglen og de historiske linjene helt og holdent er resultat av mine spekulative letinger etter spor langs Silkeveien.

Prøv så å si, fort eller langsomt: Silke-Shang-Shang-Tara-Mata-Kokerikofarget-Konstantinopolitanerinne-Kloster-Portnerske. Lykke til.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt