Search Login

Demokraten, innlegg 5. oktober

Friskt politikerspråk

Den frittalende politikeren Birger Horgen fra Rolvsøy uttalte i sin tid: ”Hælle herredstyret er iddiotær”. Lokalhistorikeren Svein Skahjem garanterer ektheten i historien og forteller at. Horgen representerte Bondepartiet i Rolvsøy. Skahjem hadde i 1987en utgivelse med Rolvsøy-historier der han brukte sitatet som tittel på boka.

Uttalelsen var jo en rent ut sagt utillatelig overskridelse av skikk og bruk i kommunens øverste organ, og Horgen skal ha blitt pålagt å be om unnskyldning. Og Horgen trakk sin uttalelse tilbake ganske bokstavelig. ”Hælle herredstyret er ikke iddiotær,” sa han…

Ord setter spor

 Noen politikeres ettermæle blir knyttet opp til spesielle ord, uttrykk eller replikker. Det er nok å nevne ”harryhandel” eller ”hver mann sin høne”, så vil de fleste av oss få østfoldingen Lars Sponheim på vår erindrings netthinne. De fleste eldre lesere vil også huske at opphavsmannen til uttrykket ”djupt såra og vonbroten” var tidligere statsråd Kjell Bondevik. Ordene falt som en reaksjon på at regjeringssonderingene mellom de ikkesosialistiske partiene i 1971 brøt sammen.

Ord som lever

Uttrykket djupt såra og vonbroten ble ganske snart et allemannseie, og til tross for at det hadde en klar nynorsk form, og var uttalt på vestnorsk dialekt, ble det villig sitert i opprinnelig form i alle deler av landet. Fortsatt kan en til tider høre ”eg er djupt såra og vonbroten”, men uttrykket blir nå helst uttalt i lett fleipete, muntre sammenhenger.

Den andre Bondevik

Noen sitater vekker en annen type munterhet ved simpelthen å røpe en sviktende logikk. Min far hadde et slik favorittuttrykk. ”Jæ har’nte sagt det før, men jeg gjentar det nå,” sa han. Hvorvidt tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var like bevisst den sviktende logikken i følgende uttalelse, skal være usagt, men ordene falt omtrent slik: ”Jeg har sagt dette tusen ganger før, men nå sier jeg det for tredje og siste gang.”

Hva sa han egentlig?

Enkelte ganger snubler vi i våre egne formuleringer, med det resultat at vi uttrykker noe helt annet enn vi har ment. For et par uker siden sukket jeg til en bekjent: ”Nei, nå skal det bli godt å få slappa av et par dager” ”Ja,” sa min venn, ”det er’nte tvil om ann’t.” Han uttrykte det motsatte av det han sannsynligvis mente. Vi går til topps i politikken igjen og prøver å lytte til dette budskapet fra tidligere president Ronald Reagan: ”Jeg har gitt ordre om å vekkes når som helst dersom nasjonens sikkerhet er truet, selv om jeg sitter i et møte.”

Nominasjonsstrid

De fleste av oss vil huske den svært tilspissede tonen i Østfold Høyres nominasjonsprosess foran stortingsvalget i 2009. Temmelig harde karakteristikker nådde frem til media, og den angrepne kandidaten ga uttrykk for at han var både såret og sint. Ingjerd Schou, som kom seirende ut av så vel nominasjonen som valget, ble sitert på følgende: ”Den som ikke tåler varmen på kjøkkenet, må komme seg ut!”.

Språklig originalitet

Uttrykket virker friskt og originalt selv om det i realiteten ble konstruert av president Harry S. Truman allerede før 1942. Når den angrepne listekandidaten opplevde Schous uttalelse som det verste i den opphetede nominasjonsstriden, antar jeg at det har sammenheng med at språkbildet var mer nyskapende og overraskende i form enn det mer floskelpregede ”den som er med på leken, må tåle steken”, selv om betydningen er omtrent den samme.

Brøkregning

Mens Birger Horgen sa at ”hælle herredstyret er iddiotær”, var den ovennevnte amerikanske presidenten enda grovere i sin brøkregning. I forbindelse med at Truman sparket general Douglas McArthur, uttalte han følgende: ”Jeg ga ham ikke sparken fordi han var en dum drittsekk, selv om han faktisk var det, men det er ikke noe lovstridig av generaler å være dumme. Hvis det hadde vært tilfellet, ville halvparten eller tre fjerdedeler av dem sittet i fengsel.”

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt