Search Login

Demokraten, 31. august

Billigsalg

Nederst i Glemmengata lå det tidligere en forretning som het Billigsalg. De drev innen konfeksjon, stoff og trikotasje. Det skal være usagt om varene i denne butikken var så mye billigere enn hos konkurrentene, men det var noen som mente at butikken av og til kunne ha overraskende gode tilbud. Selv ble jeg kledd opp med min første ”voksne” dress i denne butikken. En venn av familien ble på femtitallet vitne til følgende episode: En middelaldrende dame kom inn og spurte ekspeditrisen om de hadde madinusasneller. ”Madinusasneller?” spurte ekspeditrisen. ”Ja,” sa damen, ”jeg har tatt med en slik hjemmefra.” Og opp av vesken tok hun en ganske alminnelig trådsnelle med tydelig påskrift: MADE IN USA.

Språklig invasjon

Vi blir i stadig økende grad invadert av ord og uttrykk fra andre språk, noe som i og for seg beviser at vi er en del av et internasjonalt samfunn. Av og til kunne vi kanskje ønske litt mer moderate doser, spesielt når vi ser at gode, norske ord erstattes av engelsk eller svensk. I en enkel og helt privat betraktning tillater jeg meg å konkludere med at disse to språkene står for den største språklige invasjonsraten.

Forskjeller

Den svenske og den engelske ”invasjonen” synes likevel å ha forskjellige innfallsvinkler, begrunnelser og målgrupper. Den svenske påvirkningen kommer helst ad muntlig vei, gjennom radio og TV, i reiseliv, på kafeer og i restauranter, dagligvarehandel (harry-handel), kontakt mellom ungdomsgrupper, etc. Engelskpåvirkningen synes å være mer koblet til skriftspråket og i særskilt grad til faglig særspråk innen business, IT, akademiske fag/utdanning, akademia, politikk, kommunikasjon, trafikk og bilindustri, data. En forsiktig konklusjon går på at engelskpåvirkningen bidrar i større grad til å øke den språklige fremmedgjøringen i samfunnet, spesielt hos den eldste generasjonen.

Den synes også å være mer åpenbart økonomisk motivert enn den svenske ”invasjonen”.

-ismene

Norsk har i flere hundre år vært under påvirkning av andre språk, og vi har i språket vårt en rekke ord som er tatt inn uten å forandre skrivemåte. Dette er ord og uttrykk som vi kan kalle innlån. Med andre ord og uttrykk har vi fornorsket skrivemåten. Noen er blitt så naturlig del av språket vårt at vi knapt kan ane opphavet i det hele tatt.

Det kan være spennende, ikke minst for vår språklige nysgjerrighet, å dele ordene og uttrykkene inn i grupper som forteller om opphavet. De vanligste gruppene er svesismer (svensk), anglisismer (engelsk) og romanismer (italiensk, fransk, spansk).

Fra fremmed munn

Det hender at vi har morer oss litt over utlendingers ufrivillige språkkomikk, som skiltet i innvandrerbutikken som meldte: ”Kommer plutselig tilbake” eller den utenlandske kioskmedarbeideren som smilende kunne fortelle at: ”Vi har pissa i fryser’n”.  

Fra ”Junaiten”

For 25 – 30 år siden samarbeidet jeg med den norskamerikanske reiselivsoperatøren Arne Brekke   Nord-Dakota. Arne var norskfilolog og bekledde en lærerstilling ved Universitetet i Grand Forks, ND. Han ivret spesielt for kulturutveksling, og han fortalte at han ved et tilfelle var ansvarlig for en gruppe som for første gang skulle besøke sine forfedres bygd i Vik i Sogn. Det var ordnet med privat innkvartering, og  Arne hadde sørget for å koble sammen i slektninger eller i det minste mennesker som hadde samme interesser. En from, blåhåret dame med aktiv kirketilknytning havnet hos noen trauste indremisjonsfolk. Det ble bedt til bords, og de hadde akkurat rukket å synge bordverset. ”I Jesu navn går vi til bords” da den lille damen reiste seg og sa på ganske forståelig norskamerikansk: ”Unnskyld, men jai må gå, for jai må alltid ta noen pills før middag.”

Misforståelsen var til å leve med, men som Arne Brekke sa: ”Det hadde jo hjulpet hvis hun hadde lært seg norsk substantivbøyning, for i norsk bedehusmiljø er det jo forskjell på pils og piller”

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt