Search Login

Demokraten, innlegg 10.august

Fra forrige uke

Sist uke handlet spalten om et fenomen som jeg kalte for språklig forsterkning, og da gjaldt det i hovedsak forsterkning av adjektiv og adverb av typen bælpen og ille godt. Som stilskrivende folkeskoleelev husker jeg at  vi fikk rødpennadvarsler mot å overdrive den slags forsterkninger. Vi ble innprentet av lærer Tormod Ahlsen på Trara skole at vi i det minste måtte bytte ut veldig med svært. Jeg tror det gikk på at ”veldig” ble litt for muntlig, kanskje grensende til folkelig eller til og med vulgært. Senere i livet opplevde jeg et møte med en nordnorsk folkehøyskoleelev som av sine medelever ble kalt Roger ”Vældig” Hansen.  Hansen ble senere i livet ordfører i sin hjemkommune, og så vidt jeg vet, representerte han et tradisjonelt folkelig parti.

Denne ukens språkligheter skal også handle om en type forsterkning, men denne gangen er det substantivet som står i sentrum. Enkelte førsteledd i sammensatte substantiv hever ordet fra det alminnelige til noe særskilt og overordnet. Slike førsteledd kan være hoved-, riks-, universal-, erke-, over-.  

Hoved-

Dette førsteleddet kommer av det norrøne hǫfuð, som betyr hode. En kan vel si at hodet både er det øverste og det viktigste hos oss mennesker. Hvis vi lar ”det/den viktigste” ligge som en tolkning på alle sammensatte ord med ”hoved-” som førsteledd, ser vi at det er temmelig dekkende for betydningen av ordet, f.eks: hovedstad, hovedgate, hovedmann, hovedavtale, hovedsak.

Min far kom en gang med denne finurlige utfordring: ”Si meg, hvis en bie kommer og stikker deg i hodet, er det da å betrakte som en bisak eller en hovedsak?”

For et kvart århundre siden reiste jeg sammen med en gruppe turister på en utrangert lokalbåt fra Tromsø til Lofoten. Vi hadde skiftende vær, med tilløp til storm i kastene den første dagen, men neste dag opprant med et oppvisningsvær av de sjeldne. Jeg fikk være på brua hos kapteinen og fikk til og med gløtte i skipets logg. Der hadde kapteinen skrevet med prydelig skjønnskrift: ”Hovedpent vær i dag”.

Norsk Riksmålsordbok har notert denne bruk av førsteleddet hoved- som en foreldet uttrykksmåte der det beskriver ”i meget høy grad” av et adjektiv. Som eksempel er nevnt hovedrik.

Erke-

Erke- betyr ”den første innenfor en bestemt gruppe”. Dette førsteleddet kan forsterke både substantiv, eks.:  erkebiskop, erkekjeltring, erkeengel, men unntaksvis også adjektiv, eks.: erkekonservativ.

Erkeengler

I kristen/jødisk/islamsk tradisjon opereres det skiftevis med tre, fire eller syv erkeengler. I Bibelen omtales likevel hovedsakelig Gabriel og Mikael. Noen erkeengler har fått plass i navnetradisjonene våre. Gabriel og Mikael (Mikkel, Mikal) er de vanligste, men i følge Statistisk Sentralbyrås navnestatistikk er det 255 menn som heter Rafael, som også var en av erkeenglene. Englene finnes også på verdenskartet: Los Angeles er en kortversjon av det opprinnelige navnet: El Pueblo de la Reyna de Los Angeles (Byen til englenes dronning). Byens historie har referanse til erkeengelen Gabriel. På den andre siden av verdenskartet finner vi Arkhangelsk i Nord-Russland. Navnet betyr erkeengel og kommer av erkeengelen Mikael, som byen er oppkalt etter.

Fra Tor Inge Berger har vi mottatt følgende anekdote med lokal forankring:

Åpenbaringen

Det er nok fremdeles en del sarpinger som har minner om William Mikalsen. Ærlig, real og respektert. ”William er jo alle tiders”, sa folk,” bare så synd at han er kommunist”. Likevel ble William Mikalsen valgt til varaordfører i Sarpsborg i 1945.

William hadde lenge gått uten arbeid før han fikk jobb som linjemann i Sarpsborg elektrisitetsverk. På den tiden tok verket i bruk en ny stige som kunne sveives opp til der man skulle installere. I tredje etasje satt sorenskriver Christian B. Apenes bak skrivebordet på sitt kontor. Han pusler med noen juridiske problemer, da med ett et ansikt kommer glidende opp foran vinduet. Deretter følger en overkropp. Sorenskriveren reiser seg, går bort til vinduet, åpner og ser ned for så å utbryte: - Jeg trodde at du var blitt til engel, William.

Men bolsjeviken var lys levende.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563, til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller til www.folkeminne.no

Artikkeloversikt