Search Login

Demokraten, innlegg 13. april

Underlig kosthold
Ukens spalte er helt og holdent viet til underlige kostholdsvaner, slik det fremkommer i et utvalg av sitater fra distriktene omkring nedre Glomma. Jeg husker at pappa resiterte et underlig vers mens han satt med meg på fanget. Det hadde nesten form av en melodi som han gjentok om igjen og om igjen mens han husket meg opp og ned: "Heia, hoa, har'u vondt i toa, eller har'u lapskaus i vestelomma di!" På meg hadde det omtrent den samme virkning som om han skulle ha sunget "Heia, lille gutten min!" og det er vel først når jeg nå siterer det som voksen at jeg hører hvor fullstendig meningsløst dette verset lyder. "Heia hoa, har'u vondt i toa, eller har'u lapskaus i vestelomma di!"

"Hvis ente han Ottopetter får sveskengrøt, blir'n helt gæ'rn."
Enkelte sitater fra tidligere generasjoner har levd sitt liv på folkemunne så lenge at ingen lenger med sikkerhet kan si hvor de stammer fra eller hvem som er opphavsmannen.
Jeg vet ikke hvem denne Ottopetter var, men sitatet kommer trolig fra Tune, for mine Solli-slektnnger kom alltid med sitatet når sviskegrøt sto på menyen. Og fortsatt faller denne replikken fra tid til annen.

Hvem var Ottopetter
Så nysgjerrig har jeg vært på personen med det originale navnet Ottopetter, at jeg har undersøkt om han figurerer i noen folketellinger her omkring, men uten hell.?
I 1910 var det ingen mannsperson med dette navnet i kongeriket, og selv oppdelt i to navn Otto Petter, er det ytterst få som er registrert, og ingen i Østfold.

Svisker
Uansett hvem Ottopetter var, synes jeg det gamle sitatet er underlig musikalsk, - bare prøv å les det høyt og rytmisk:
"Hvis ente han Ottopetter få sveskengrøt, blir'n helt gæ'rn!"
I musikksjargongen er svisker en litt nedsettende betegnelse på gamle, forslitte, kanskje litt søtladne musikkstykker.

Språkligheter
I eldre kokebøker ser vi ordet skrevet svedsker, men både på svensk og dansk registrerer vi formen svesken. Ordet stammer visstnok fra latin og i tysk finner vi ordet igjen som Zwetschge(n). Det er navnet på en blå plommesort.
Så dersom Ottopetter maste om sveskengrøt, var det kanskje ikke så gæ'rnt!

Lungemos
Når vi først snakker om litt sære kostholdsvaner, føles det naturlig å fortelle om han Johan. Jeg vet ikke hvem han var heller, men fra vår tante Marie på Solli henter vi denne replikken: "Han Johan er så va'en, han vi'nte ha a'nt enn lungemos." Va'en betyr kresen, så dette dreide seg altså om en mann som var så spesiell i matveien at han ikke ville spise annet enn lungemos.

Ha meg unnskyldt, men jeg holder en knapp på Ottopetter!

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til www.folkeminne.no

 

Artikkeloversikt