Search Login

Demokraten, innlegg 6. april

Salmevers
Jeg tilhører en sitatgenerasjon. På skolen måtte vi lære tekster utenat. At vi ikke alltid forsto hva salmeversene betydde, lot ikke til å anfekte våre lærere nevneverdig.
Fra min aller tidligste barndom husker jeg dette spesielle verset av julesangen Deilig er den himmel blå.
Når den stjerne lys og blid
lot sig se ved midnatstid,
var det sagn fra gamle dage
at en konge uten mage
:/: skulde fødes på vor jord. :/:
Jeg husker at jeg tidlig hadde noen spesielle bilder av hvordan denne kongen så ut.

Et annet land
På en folkeskole i Fredrikstad skulle de avslutte dagen, og lærerinnen ga beskjed om at de skulle synge sangen "Herre signe du og råde". Da kom det en høylydt bemerkning fra en av elevene: "Råde, Råde, kan vi'nte synge om et annet land en gang 'a"

Engelsk konfekt
Fra Arne Henning Ruud her vi fått notater fra hans mange opphold i Yorkshire i Nord-England. Arne er et levende leksikon når det gjelder dette områdets norsk- og danskspråklige arv. Disse sporene kan en finne overalt i det offentlige rom, forteller Arne. Vi kan se det på veiskilt og på plakater i butikkvinduer. Hvis vi trener vårt øre, kan vi også høre våre forfedres stemmer i dagligtalen så vel som i prestenes prekner i kirkene og ikke minst i skrålende replikker over skummende glass med ale (øl) fra tallrike puber.

I denne omgang tar vi for oss et lite utvalg av alle ord og vendinger som Arne Ruud har notert ned (vi noterer både norsk oversettelse (=) og offisiell engelsk språkdrakt ( ):

Bairn = barn (child)
Nieve = neve (fist)
Pissimower = pissemaur (ant)
Muck'oil = møkkahøl (dirty house)

As slape as an eel = så sleip som en ål
The right smack in's gob = den rette smaken i gapet (om øl)
I can't thoil it = jeg kan ikke tåle det (jeg har ikke råd til det)

Det er ikke tvil om at vikingene satte spor etter seg i de områdene de gjestet. Vi kan se håndfaste bevis på at de må ha etablert bosetninger i mange områder på de britiske øyer.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt