Search Login

Demokraten, innlegg 19. januar

Døm er sekkert innante Råde
Foraktfullt og høylydt bemerket bestefar dette når han utpå Krogstadfjorden så folk som sto i robåten mens de fisket. Jeg var aldri sikker på hvorfor de absolutt skulle være "innante Råde", men det sitter fortsatt fast som en nedarvet forestilling.

SPRÅKLIGHETER
De stedsbestemmende småord
Når bestefar sa at "døm var innante Råde", kan det virke litt ulogisk, for det må jo bety "fra" Råde og ikke "til" som siste del av ordet innante skulle tyde på. Og i andre sammenhenger kunne bestefar selvsagt spørre "å er du ifrå", og når han fikk savr, kunne han konkludere med "jaså du er oppænte Soli."
Fra jeg var liten stusset jeg på disse småordene som var stedsbestemmende. Når vi var i byen, snakket vi om å dra "ut til Saltnes", men etter at vi hadde vært på hytta en tid, snakket de voksne om at de skulle "opp til" og ikke "inn til" byen". – Rart, tenkte jeg.
Men i noen sammenhenger snakket tantene mine om "inn til byen", men da snakket de om Oslo. Og når disse tantene var i Oslo, kunne de planlegge en tur "ned til Fredrikstad".

Jeg var oppvokst på Trara, og for meg var det naturlig å si "neri by'n, bort'ved Bibl'oteket, ne'på torvet, opp te Skihytta", og jeg kunne ha nevnt flere eksempler. Alle stedsbestemmelsene her virker jo logiske utfra utgangspunktet Trara. Det som er litt interessant, er at jeg ved nærmere ettertanke har de samme stedsorienteringene selv i dag når jeg bor på Vikane.

Avisgutten
Nå, mens jeg skriver dette, dukker en gammel Fredrikstadvise frem fra glemselen, en revyvise om avisgutten. Jeg tror en del av teksten var slik:

Neri Nygaardsgata traver jeg i solskinn og i regn
Med Aftenposten, Socialen, Sverta, Tidens Tegn
Jeg brukær slærva, deklamerer, gryntær som en gris
For'e må en stakkars avisgutt for selge en avis.

Hei avisgutten, far,
det er no' te' kar
Vittig er'n,
kvikk og gær'n,
aldri i bet for svar
Med sin avisbunt
travær'n byen rundt
følger med
gir beskjed
om krig og fred.

Etterlysning
Dette var en vise som faren min sang til eget gitarakkompagnement. Og visa var nok aktuell og populær lenge før min tid. Derfor må jeg ha hjelp av leserne med den fullstendige teksten. Videre har jeg gått ut fra at "Avisgutten" er skrevet av Arne Svendsen, og dersom det er tilfellet, så lurer jeg på hvor han bodde/hvor han orienterer seg fra når teksten er "neri Nygaardsgata".

Her trenger jeg altså litt hjelp, ta gjerne kontakt på bloggen, telefon 97654563 eller på email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt