Search Login

Demokraten, innlegg 8. desember

TALEFEIL OG SEIERSJUBEL

Onkel Sverre sjola seg i bare sjælane

Denne gangen skal vi hilse på vår onkel Sverre. Han hadde en av de mest originale talefeil som jeg har vært borte i. Han brukte sj-lyd i stedet for s, men bare når s-lyden kom først i ordet, og det gjaldt ikke alle ord. Derfor kunne han si: "Jeg tok av meg skjorta og satt og sjola meg i bare sjælane." Forøvrig delte onkel Sverre denne talefeilen med den rikskjente sportskommentatoren Ivar Hoff, som nokså konsekvent omtaler "husklyngen ved fossen" som Sjasjbårr.

Legg inn årene

Mens onkel Sverre helst lå på stranda og sjola seg om sommeren, var en annen av våre onkler mer glad i å konkurrere. Det var onkel Anders. Han fant på alle mulige slags konkurranser for oss ungene. Dessuten lærte han oss å spille sjakk. Han hadde selv vært en aktiv turneringsspiller og vi kom sjelden så langt av vi vant mot ham. Og hver gang sjakkpartiet nærmet seg en ubønnhørlig slutt, lo onkel Anders ertende: " Nå kan du legge inn årene og ro med ræva!" sa han og lo så det surklet i langt nede i brøstet hans.

Takket være vår kjære onkel Anders har jeg hele livet elsket å spille sjakk, selv om jeg aldri ble noen mester, og altfor mange ganger har jeg måttet "legge inn årene og ........"

Sjasjbårr, Sjasjbårr, stå ei stilla!

Vi benytter anledningen til å gratulere Sarpsborg 08 med opprykket til Tippeligaen. Forøvrig opplevde jeg allerede som femåring skrålende sarpinger i fotballrus. Det var 23. oktober 1949. Jeg husker datoen fordi vi akkurat denne dagen hadde vært i Oslo og hentet vår schäferhundvalp Scott. Familien hadde havnet på et tog stappfullt av høylytte særpingær. Jeg skjønte ikke hva de ropte om igjen og om igjen, men pappa fortalte senere at det var Sarpsborg Fotballklubbs heiarop etter at særpingane hadde vunnet cupfinalen mot Skeid med sifrene 3 – 1. "Sjasjbårr, Sjasjbårr stå ei stilla. Vi er Norges Aston Villa" runget det gjennom toget hele veien fra Oslo til Fredrikstad.

Tid for julerengjøring

En gammelungkar hjemmehørende et sted på strekningen fra Guldbergsiden til Lisleby, hadde et relativt romslig syn på orden og hygiene, men det ble sagt at han hadde visse ytre toleransegrenser. Det ble sagt at han skal ha uttalt at han ryddet og vasket leiligheten sin en gang på høsten, "enten det trengs eller ei," som han sa. Pappa kolporterte et rykte som hardnakket påsto at han ved en anledning til og med gikk så langt at han trakk fram sofaen en gang under denne høstonna. Da fikk han seg en liten overraskelse da det dukket frem noe som så ut som et loddent teppe. "Nei , se der," sa han, "der er katta mi au, - ente rart at det har vært litt dårlig luft her 'øm siste månane."

Jeg avslutter med et ganske originalt sitat:

Konstene er mange, sa kjerringa, ho krøp og dret.
Det gir en spesiell opplevelse å visualisere dette ordtaket, men uttrykket må vel ellers sies å være uten noen spesiell verdi.

Kom gjerne med kommentarer og innspill på vår blogg eller til tlf 97654563

Artikkeloversikt