Search Login

Mål og mening 22.mars 2014

Hummer og kanari

For en tid siden behandlet vi komikken som oppstår når en oppkomling skal demonstrere sin nyvunne rikdom. Den gangen var det den nyrike østfoldingen som feiende flott sa ”Bær inn to tubær” da han hørte at russisk kaviar var restaurantens dyreste rett. En annen anekdote forteller om bakgrunnen for uttrykket ”hummer og kanari”. Ifølge  Kunnskapsforlagets ”Bevingede ord” uttalte mesterkokken Hroar Dege i et intervju i 1969 at uttrykket oppsto mot slutten av 1800-tallet da rike oppkomlinger utfra prisangivelsen på menyen valgte den eksklusive kanarivinen til det dyreste skalldyret uten å tenke over eller vite at denne søte dessertvinen passer ektremt dårlig til sjømat. ”Hummer og kanari” er siden blitt et uttrykk som signaliserer usalige kombinasjoner av ting som ikke passer sammen.

Chat Noir

Rolv Wesenlund oppnådde en lignende effekt på Chat Noir da han i verdensmannsstil inviterte publikum til foajeen, der det i pausen ville bli servert ”boller og akevitt”. Kanari kan jo alternativt henspille på kanarifugl, og en annen forklaring på hummer og kanari  viser til den komiske sammenstilling av så ulike vesener som kanarifugl og hummer.

Havets kardinal

Det var den franske dikteren Victor Hugo som ga hummeren den talende tittelen havets kardinal. Denne betegnelsen spiller selvsagt på kardinalenes røde drakt. Imidlertid er det et faktum at hummeren får sin flotte rødfarge først etter at den er kokt, noe som fikk den norske forfatteren Nils Kjær til å bemerke at dette i så fall burde tilsi at kardinalen først burde få sin prangende rødfarge etter et opphold i skjærsilden.

Oppkomling,  parveny

Vi har innledningsvis nevnt ordet oppkomling. Dette ordet er en konstruksjon av ordene opp og komme, altså en nyrik person som raskt har kommet seg opp, og som med lommene fulle av gull har havnet i en for ham fremmed verden. Når ordet har fått en negativ, men også komisk klang, kommer det av den litt jålete fremferd som slike personer ofte får.

Ifølge Norsk riksmålsordbok var ordet oppkomling først brukt av etnologen Ludvig Kristensen Daa og var oversatt fra svensk uppkomling, tysk aufkömmling og fransk parvenu. Parveny har også gått inn som sidestilt begrep på norsk.

Oppkomlingbegrepet ble mest brukt litterært og i den offentlige debatt noen tiår før og etter 1900.

Yap/yup/yuppie

Langt senere, på 1980-tallet kom jappetiden, som den moderne, utgaven av oppkomlingen, men fordi jappetidens aktører så enøyd satset på personlig gevinst gjennom individualistisk motiv og ambisjon, vekket jappetiden andre holdninger og reaksjoner blant folk flest, ofte mer forakt enn latter. Selv i det kapitalistiske USA har begrepet hovedsakelig en negativ klang. Det finnes to ulike forklaringer på jappeordet, yap som betyr young aspiring professional eller yup/yuppie som står for young urban professional.

Tilbake til det urbane

Vi skal avslutte i hovedstaden, på det fasjonable hotellets restaurant. Tromsøværingen kommer inn med lommeboka godt oppfylt av Lofot-sesongens oppgjør. Kelneren kommer og tromsøværingen spør: ”Har dokker Mackøl?” Servitøren beklager og sier at de har mange andr… Tromsøværingen avbryter tvert og presenterer neste spørsmål: ”Har dokker måsægg?” Etter enda en beklagelse fra kelneren konkluderer tromsøværingen. ”Skjithotæll!” og forlater etablissementet. Dette er opprinnelsen til den populære, kulinariske mesalliansen Mackøl og måsægg. Det sies at øl og egg i andre sammenhenger er like utenkelig som hummer og kanari.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt