Search Login

Mål og mening 1. mars

HOKUS POKUS FILIOKUS

Hvor mange av oss er det ikke som har lekt tryllekunstner og servert mystiske besvergelser og magiske formler. En av de aller vanligste er vel ”hokus pokus filiokus”.

Det er vel også temmelig godt kjent denne spenningsoppbyggende reglen av uforståelige ord har røtter tilbake til middelalderen. Magikere, svindlere og omreisende sjarlataner har sannsynligvis brukt det i Norge fra 1600-tallet.

Betydning I

De aller fleste er enige om at hokus pokus er tullelatin, hentet fra den katolske nattverdsliturgien. En sannsynlig forklaring er at det skriver seg fra ordene ”hoc est corpus meum” som er den latinske oversettelsen av Jesu innstiftelsesord: ”dette er mitt legeme”. Våre trylleformler fortsatte med ordet filiokus. Hokus pokus filiokus er sannsynligvis ord sammensatt av minst to deler av den katolske messen. Filiokus kan være hentet fra den delen av den nikenske trosbekjennelse som omhandler Ånden, som utgår fra Faderen og fra Sønnen, ”filioque”. En annnen teori ar at det er en kombinasjon av ”filius”, som betyr sønn og ”corpus”, som er kropp, og da er vi fortsatt i nattverdsliturgien.

Russland

På russisk heter det hokus pokus fili fokus, noe som når trylleopptredenen skjedde på en scene, koblet man det på russisk også sammen med det lydlike ordet ”fokus” (se akkurat her!).

Betydning II

En annen teori har også nattverdsliturgien som referanse, og til prestens magiske seanse knyttet til vinen. I katolsk lære er Kristus konkret til stede i nattverden, og ved vigslingen av brødet og vinen forvandles disse på mystisk vis til Kristi legeme blod. Dette kalles for  transsubstansiasjonen, og når presten da sier ”hoc est poculum”, betyr det helt konkret at ”denne kalk” inneholder  Kristi blod. For at ikke noe av Kristi blod skal gå til spille, er det bare presten som drikker vin, mens menigheten får brød. All den oppskjenkede vinen må drikkes opp, og som en parentes kan det da hevdes at denne kirkelige skikk, også kan være bidragsytende til at mange katolske presters får et alkoholproblem fordi all vinen må inntas. (Vinen tillates ikke å bli hellet tilbake på flasken og heller ikke slås ut) Og når det bare var presten som drikker vinen, kan det bli et høyt forbruk.

Nederland

Det er registrert forskjellige tillegg til de første ordene hokus pokus, og i Nederland er det vanlig å si ”Hokus Pokus Pilatus Pas”, noe som kobler sammen nattverdsliturgi og trosbekjennelse, der det heter ”pint under Pontius Pilatus”

England

Engelske etymologer viser til andre ord på ”liksomlatin”, utviklet i folkedypet på 1600-tallet. Eksempler på dette er ”hocus pocus toutous talontus vade celerita jubes” og ”hax pax max Deus adimax”. Disse reglene er magikernes spottende stemme mot kirkelatinen.

Originalt

Forklaringen som skiller seg mest ut fra ovenstående er det som nevnes i The History of angelsakserne (1799-1805), der ”hocus pocus” antas å være avledet fra "Ochus Bochus", som omtales som en norrøn magiker og demon. Interessant er det da å legge merke til lydlikheten mellom ”Bochus” og ”Bacchus” (vinguden).

Magien og etymologien har det til felles at det fins mange skjulte forbindelser mellom verdener som tilsynelatende har lite med hverandre å gjøre. Men det er spennende å foreta vandringer i disse irrgangene.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt